Bakgrunn

Hele bakgrunnen for at vi satte i gang dette prosjektet er at en av Pirbadets medarbeidere, Therese, ba om at Pirbadet måtte gjøre «noe» pga. de mange ulykkene i Nidelven i Trondheim. Som leder av Pirbadet synes jeg dette var et svært godt initiativ og har jobbet videre med dette. En ide vokste frem med en arbeidstittel: Badesjefen.

Teaser idé: Dere husker sikkert Severin Suveren? Han dukket opp for ca. 29 år siden for å gi oss gode råd om hvordan man bør opptre (eller ikke opptre) på fjellet. Bakgrunnen for kampanjen var de mange ulykkene i påskefjellet. Severin Suveren ble raskt en del av vårt påske-DNA på lik linje med klister, Kvikk Lunsj og appelsin, og kampanjen førte faktisk til færre ulykker! Hele kampanjen var basert på Fjellvettreglene.

De ikke fullt så kjente VANNVETTREGLENE bør få sin renessanse på lik linje med Fjellvettreglene, slik at de kan bidra til å forhindre drukningsulykker. Ifølge tall fra Redningsselskapet døde 102 personer, 81 menn og 19 kvinner, av drukning i 2018. Det er 10% flere enn i 2017. Til sammenligning omkom 108 personer i trafikken i 2018, viser foreløpige tall fra Statens Vegvesen. Dette er kostbart for samfunnet, og det er svært mange triste skjebner bak tallene i statistikken.

Kort oppsummert

Vi har nå produsert 9 filmer som baserer seg på vannvettreglene (opprinnelig 8 regler).

I tillegg har vi føyd til en vannvettregel som ikke eksisterte, men som vi mener er svært viktig: «Bad aldri i ruspåvirket tilstand. Rusmidler og vann er en livsfarlig kombinasjon».

Filmene ble planlagt og produsert i samarbeid med Sven-Erik Knoff i FotoKnoff AS. Det Trondheimsbaserte selskapet jobber med mange ulike kunder og har bl.a. vunnet flere internasjonale filmpriser for sine kortfilmer.

Vi har jobbet lynraskt fra idéen ble unnfanget, og nådde målet om å lansere filmene før den store ferietiden slo til 2019!

Vi har en norsk «up-and-coming» mannlig skuespiller, Odd Roald Horjem, som gjennomgangsfigur i filmene. (Åsleik Engmark var heller ikke kjent før rollen som Severin Suveren, men etter det….)

Som gjennomgangsmelodi i filmene er vi så heldige å ha fått tillatelse til å bruke en av de mest kjente og folkekjære sommerlåtene: «En Solskinnsdag» av Arne Hurlen/Postgirobygget.

Vi har også laget en film med bakgrunnen for hele prosjektet, og de som uttaler seg i filmen er:

* Oddvar Mæhle, Badefaglig leder Pirbadet
* Torbjørn Mæhlumsveen, Brann- og redningssjef (TBRT)
* Egil G. Gjølme, Førstelektor i kroppsøving og idrettsfag ved NTNU

Alle filmene, inkludert «bakenfor-filmen» er svært korte slik at de kan brukes i sosiale medier, og tanken er at de som ønsker det kan koble «bakenfor-filmen» mot de andre 9 filmene (eller bruke den helt uavhengig av resten).

Samtlige filmer skal være tilgjengelig for alle som ønsker å benytte de, uten noen kostnad.

Vi ønsker at filmene benyttes i sosiale medier, i undervisning, vises på informasjonskjermer på universiteter, hos bedrifter, i offentlige rom mm.

Målet er at filmene skal kunne benyttes av alle som ønsker det uten noen kostnad, slik at vi får spredt budskapet så bredt som mulig. Vi mener filmene bør ha nasjonal rekkevidde og interesse, da det er svært viktig å sette inn alle ressurser for å forhindre drukningsulykker.

Håper og tror at dette kan være av interesse også for akkurat DEG, som leser dette nå, og du er mer enn velkommen til å ta kontakt for mer informasjon:

Annikken Sandberg
annikken@pirbadet.no
Tel. 932 35 400